Oktober staat bekend als borstkankermaand. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Hoewel de overlevingskansen steeds verbeteren, overlijden er toch 3.200 mensen per jaar aan de gevolgen van borstkanker.
Er wordt veel informatie gegeven over en de preventie van borstkanker, maar er zijn een aantal mythes over borstkanker waarvan niet alle mensen de waarheid weten.

1. Borstkanker komt niet voor bij mannen

Hoewel er minder mannen dan vrouwen de diagnose krijgen, krijgen 87 mannen jaarlijks borstkanker. De symptomen worden vaak genegeerd en daardoor wordt de diagnose in een later stadium vastgesteld. Hiermee daalt de overlevingskans. Tot op heden krijgen mannen dezelfde behandeling als hun vrouwelijke lotgenoten. Mannen verschillen hormonaal van vrouwen. Hierdoor heeft deze behandeling vaak een behoorlijke impact op het hormonale systeem van de man.

2. Borstkanker komt alleen voor bij oudere mensen

De meeste mensen die borstkanker krijgen hebben de leeftijd tussen de 50 en 75 jaar. Bijna een kwart van de borstkankerpatiënten is jonger dan 50 jaar. Er wordt onderzoek gedaan naar de link tussen borstkanker en de erfelijkheid. Om het risico van borstkanker bij jezelf in kaart te brengen is het belangrijk om jouw familiegeschiedenis met borstkanker na te gaan en dit te bespreken met een arts.

3. Er is maar één type borstkanker

Borstkanker wordt verder onderverdeeld in hormoongevoelige of hormoonongevoelige borstkanker. HER2-positieve borstkanker en HER2-negatieve borstkanker en triple negatieve borstkanker. Elk type kent dan ook een andere manier van behandelen. Je vind hier meer informatie over de verschillende types.

4. Borstkanker komt altijd in de vorm van een knobbel

Er zijn verschillende signalen die naar een borstkanker diagnose kunnen leiden. Aanwijzingen kunnen zijn zwelling van de borst, huidirritatie, tepel inversie, roodheid of schilferigheid.

5. Beugelbh’s en deodorant kan het risico op borstkanker vergroten

Dit is een oude mythe die ontkracht is door onderzoek. Het is bewezen dat het dragen van een bh niet het risico op borstkanker kan vergroten. Daarnaast is er geen concluderend bewijs gevonden dat er een link is tussen het gebruik van deodorant en borstkanker.