Hartslagmeters zijn één van de belangrijkste hulpmiddelen bij het hardlopen. Sporten met een hartslagmeter is als het trainen met een personal trainer.

Heel veel lopers beginnen met hardlopen zonder dat ze precies weten wat voor belasting ze loslaten op hun lichaam. Het eerste waar de loper in de regel aan denkt is dat hij/zij wel een paar goede hardloopschoenen en een goed trainingsschema nodig heeft om ervoor te zorgen dat de belasting voor de spieren, banden, pezen en gewrichten rustig opgebouwd wordt.

Train je te vaak of/en te snel dan heeft dat vaak als gevolg dat je spierpijn krijgt. Deze spierpijn is met een paar dagen rust weer weg. Wat veel mensen vergeten is dat het hart ook een spier is. En ja, niemand wil deze spier graag overbelasten. Spierpijn in het hart is dan ook geen gezond vooruitzicht.

De hartslagmeter helpt
De meeste lopers willen graag lekker een stukje lopen om de gezondheid en de conditie op peil te krijgen en te houden. Een hartslagmeter kan je daarbij enorm helpen. Als deze goed gebruikt wordt. Tegenwoordig kun je bij de meeste hartslagmeters de zogenaamde boven- en ondergrenzen instellen. Hiermee helpt de hartslagmeter dat je te hard gaat trainen. Op het moment dat je te hard of te langzaam traint hoor je via de hartslagmeter een alarmsignaal. Hiermee weet je dat je langzamer of juist harder moet gaan lopen om gezond en verantwoord bezig te blijven.

Hartslagmeters zijn er in verschillende modellen beschikbaar. Daarnaast zijn er ook verschillende merken met allemaal hun eigen specifieke eigenschappen.

Meer informatie over trainingen met een hartslagmeter? Neem contact op met trainer Lars Karmelk via www.larskarmelk-sportbegeleiding.nl